Mælk

Laktoseintolerans eller laktoseintolerance er en mindsket egenskab til at fordøje laktose, som er det dominerende sukker i mælk. Laktoseintolerante vil ved for stort indtag af laktose opleve mavesmerter og diarré,[1] men kan almindeligvis indtage under 12 g uden negative konsekvenser.[2][3] Laktoseintolerans bør ikke forveksles med mælkeallergi.

Visse mælkeprodukter som yoghurt og hårde oste indeholder mindre laktose end mælk, og kan tåles i større mængder.

Laktoseintolerans er enten genetisk betinget eller følger af en skade.

Nyfødte pattedyr producerer enzymet laktase i tyndtarmen, som nedbryder laktose ved hydrolyse. Der produceres mindre laktase efter afvænning og ændring til en mere voksen kost. I store dele af verden synker laktaseværdierne hos børn fra 2- til 8-års-alderen. Hos teenagere og unge voksne er produktionen reduceret til 1/10 af spædbarnsniveauet. Værdien holder sig så stabil resten af livet.

Studier har vist at tarmflora kan optrænes til at nedbryde laktose mere effektivt ved indtagelse af små mængder mælk over få uger, hvilket leder til større tolerance. [4]


Vi bruger cookies for at give dig en bedre service. Fortsæt på siden hvis du er ok med dette, eller læs mere om vores her.